Mooi Appeltern

Historie

Vóór de Bataafs-Franse tijd (1795-1813) maakte het dorp Appeltern deel uit van het hertogdom Gelre. De invoering van de Franse bestuursorganisatie met gemeenten, in 1810 en 1811, betekende een ingrijpende wijziging. De gemeente Appeltern werd op 1 januari 1818 vergroot met de opgeheven gemeenten Alphen en Maasbommel. Appeltern werd op 1 januari 1984 opgeheven en bij de gemeente Wamel gevoegd. De naam van de fusiegemeente werd op 1 juli 1985 veranderd in West Maas en Waal.

Oud Appeltern is een platform waar mensen foto’s van vroeger kunnen bekijken en delen via social media. Het platform wordt gevoed door aanlevering van foto’s door (oud-)inwoners. Heb jij nog oude foto’s en wil je die delen? Mail dan je oude foto’s naar  of stuur ze via WhatsApp naar 0615 007 520, of kom na een telefonische afspraak langs op Kampstraat 3.
Je foto’s worden dan ingescand of gefotografeerd en je kunt ze direct weer meenemen.

Appeltern, een klein dorp in Het Land van Maas en Waal, meer dan duizend jaar oud. Een vriendelijk dorp, waar de mensen elkaar kennen en waar je elkaar groet op straat, zoals het hoort. Een gastvrij dorp, waar je als dorpsgenoot achterom via de keuken binnenkomt. Een bedrijvig dorp met hardwerkende mensen, bekend van de Tuinen van Appeltern. Een mooi dorp, op een schilderachtige plek aan de rivier. Het inspireerde onze dorpsbewoner Joep van de Brink tot het schrijven van Een ode aan Appeltern.

Tijdens ‘Praot aon Taofel’ worden steeds wisselende gasten, die in Appeltern zijn opgegroeid, bevraagd over vroeger. Wie woonde in welk huis, hoe zaten de families in elkaar? Welke scholen werden bezocht? Welke invloed had de kerk? Welke beroepen werden beoefend? Kortom, hoe was het leven vroeger in Appeltern? De interviews met publiek vinden plaats in ’t Stèkske. De gesprekken zijn terug te kijken en te beluisteren op You Tube, zoeken op ‘Praot aon Taofel

De Heerlijkheid Appeltern in het land van Maas en Waal is al meer dan 1000 jaar bewoond. Het oudste schriftelijke bewijs hiervan is te vinden in een pauselijke bul uit 1134 waarin het dorp en het kasteel staan vermeld. Waarschijnlijk is deze plek al veel langer bewoond, getuige de vondsten van Romeinse munten, aardewerk en dakpannen.Op deze Heerlijkheid heeft ooit een imposant ‘kasteel’ gestaan. Lees er meer over op de website van de Maatschappij van Welstand.

Stoomgemaal De Tuut is het enige van de vierendertig stoomgemalen in het Gelders rivierengebied dat bewaard is gebleven. Monumentenstichting Baet en Borgh, die het totaal vervallen stoomgemaal in 1984 van het polderdistrict kocht, heeft het weer helemaal in de oude glorie weten te herstellen. Lees alles over de geschiedenis, de werking en de restauratie van het gemaal op de website van De Tuut.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud