Historie

wapen van appelternVóór de Bataafs-Franse tijd (1795-1813) maakte het dorp Appeltern deel uit van het hertogdom Gelre. De invoering van de Franse bestuursorganisatie met gemeenten, in 1810 en 1811, betekende een ingrijpende wijziging.De destijds gevormde gemeente Appeltern werd op 1 januari 1818 vergroot met de opgeheven gemeenten Alphen en Maasbommel. Gemeente Appeltern werd op 1 januari 1984 opgeheven en bij de gemeente Wamel gevoegd. De naam van de fusiegemeente werd op 1 juli 1985 veranderd in West Maas en Waal.
Oud Appelternkeske is een platform waar mensen foto’s van vroeger kunnen bekijken en delen via social media. Het platform wordt gevoed door aanlevering van foto’s door (oud-)inwoners. Heb jij nog oude foto’s en wil je die delen? Mail dan je oude foto’s naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur ze via via WhatsApp naar 0615 007 520, of kom na een telefonische afspraak langs op Kampstraat 3. Je foto’s worden dan ingescand of gefotografeerd en je kunt ze direct weer meenemen.
appeltern aanzicht dijkAppeltern, een klein dorp in Het Land van Maas en Waal, meer dan duizend jaar oud. Een vriendelijk dorp, waar de mensen elkaar kennen en waar je elkaar groet op straat, zoals het hoort. Een gastvrij dorp, waar je als dorpsgenoot achterom via de keuken binnenkomt. Een bedrijvig dorp met hardwerkende mensen, bekend van de Tuinen van Appeltern. Een mooi dorp, op een schilderachtige plek aan de rivier. Het inspireerde onze dorpsbewoner Joep van de Brink tot het schrijven van Een ode aan Appeltern.
proat oan toafelOp zondag 13 november was de eerste ‘Proat oan Toafel’ in ‘t Stèkske. Te gast waren Geert van Geenen en Karel van Grinsven, die bevraagd werden over vroeger. Het gesprek is in 2 delen terug te kijken en te beluisteren op Praot oan Taofel 2022-01 en  Praot oan Taofel 2022-02.
De eerstvolgende Proat oan Toafel is op 12 maart in 't Stèkske, aanvang 10.15 uur, met als gasten Jan en Ineke Backer. Belangstellenden en 'meepraters' zijn van harte welkom.
huis appelternDe Heerlijkheid Appeltern in het land van Maas en Waal is al meer dan 1000 jaar bewoond. Het oudste schriftelijke bewijs hiervan is te vinden in een pauselijke bul uit 1134 waarin het dorp en het kasteel staan vermeld. Waarschijnlijk is deze plek al veel langer bewoond, getuige de vondsten van Romeinse munten, aardewerk en dakpannen.Op deze Heerlijkheid heeft ooit een imposant ‘kasteel’ gestaan. Lees er meer over op de website van de Maatschappij van Welstand.

 

 
 
 
 

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal